KOJO OTKRIO KAKAV JE GIDRA BIO: Izvukao me iz vojske, odveo u kafanu, nahranio i dao brdo para

Tokom osamdesetih kada se pojavio serijal „Lude godine” u nekadašnjoj Jugoslaviji nije postojao poznatiji klinac od Nikole Koja. Uloga malog Miše ga je proslavila, a glumac se rado prisjetio i detalja u vezi sa istinskim simbolom tog serijala – Dragomirom Bojanićem Gidrom.

Kojo se prisjetio jedne zime, kada je služio vojsku, i postupka svog “filmskog dede”, koji će mu zauvijek ostati urezan u pamćenje.

“Osamdeset šesta, januar. Ja mlad vojnik, još uvijek na obuci. Raška. Hladno, uvijek neka tenzija, neko vanredno stanje. Dolaze po mene i izvode me sa obuke. Imaš posjetu, kažu… Na obuci nema posjete, a kad je vanredno stanje, nema izlaska iz kasarne. Dolazim na kapiju, čeka me komandant sa knjižicom i dozvolom za izlaz. Ništa mi nije jasno. Sa druge strane stoji pored auta i puši Gidra.

“Šta čekaš? Ulazi”, kaže mi svojim šumadijskim akcentom koga se nije nikada odrekao.

Odveo me u kafanu, nahranio, dao kao sad vojniku da daš 1.000 eura i otišao. U par rečenica koje smo izmijenili, rekao mi je da je došao jer ima neka posla u blizini. Ostalo vrijeme smo ćutali.

Po povratku iz vojske saznajem od prijatelja da me je slagao. Sjeo je u auto i došao samo zbog mene. Rekoše mi da je tako Milivoje Živanović brinuo o njemu i drugim glumcima – klincima. Želio je da vrati tu pažnju i da se nastavi tradicija. To je bio Dragomir Bojanić Gidra”, ispričao je Nikola Kojo anegdotu iz vojske.

Inline
Inline