Majkl Džej Foks progovorio o borbi s Parkinsonovom bolešću

Majkl Džej Foks saznao je da ima Parkinsonovu bolest 1991. kada je imao samo 30 godina.

Iako su ljekari tada prognozirali da će moći da radi još samo desetak godina i da će poslije toga verovatno biti nepokretan, holivudski glumac nije dozvolio da ga bolest savlada.

On je u intervjuu za časopis “Haute Living” progovorio o tome kako se nosi s ovim poremećajem centralnog nervnog sistema. Glumac je svoje stanje podijelio s javnošću tek sedam godina nakon što je dobio dijagnozu.

“To je bilo kao buđenje, jer sam toliko dugo čuvao svoju tajnu. Dosad je trebalo da budem nepokretan, a daleko sam od toga”, kaže Foks.

Iako ga svi pamte po njegovim televizijskim i filmskim ulogama (najviše po Martiju Mekflaju iz “Povratka u budućnost”), on je godinama posvećeni borac protiv Parkinsonove bolesti, a njegova fondacija je u posljednjih 16 godina donirala više od 650 miliona dolara za istraživanje tog stanja.

S godinama, Majkl je sam pronašao način da se bori protiv tremora i to zahvaljujući meditaciji.

“Samo kad spavam moje tijelo se potpuno odmara, ali meditacija ima slično dejstvo. Dok meditiram, tijelo dovedem do tačke u kojoj je toliko usporeno da se dodatno odmara”, objasnio je glumac u intervjuu.

Majkl je u braku sa Trejsi Polan s kojom ima četvoro djece: 27-godišnjeg Sema, 21-godišnje bliznakinje Akjunu i Fransis, kao i Esmu koja je nedavno napunila 15 godina.

Inline
Inline