“Pozorište bez granica 2016”: Festival otvara domaća predstava “Đe sam ja tu”

Šest predstava pozorišta iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije bit će igrano u okviru ovogodišnjeg petodnevnog Međunarodnog festivala pozorišta sa područja Balkana “Pozorište bez granica 2016”, koji počinje sutra.

dragan-tesic-pozoriste-bez-granica

Uprkos finansijskim poteškoćama, kao i svake godine, Draft Teatar iz Tuzle ovaj Festival zahvaljujući entuzijazmu i bezuslovnoj ljubavi prema teatru uspješno organizuje već 16. put za redom.

Sve predstave će biti igrane sa početkom u 20:02 sati. U svom već prepoznatljivom stilu Dragan Tešić, direktor Draft Teatra, na današnjoj konferenciji za medije kazao je kako se radi o klasičnoj simbolici.

– Dvije nule i dvije dvojke, nula kao simbol slobode a dvojka, u ovom slučaju, “maknite se od nas”, kazao je Tešić ističući da su sa gostima iz Crne Gore napravili mali izuzetak. Naime, njihov performans “Vino i književnost” bit će igran u 19:00 sati. Karakteristika ovogodišnjeg Festivala je i to što su skoro sve planirane predstave na neki protkane politikom.

– S obzirom da je i kod nas izborna godina htjeli smo da ima i političkog karaktera, odnosno političke satire. Većina predstava se i bavi na neki način tom tematikom, istakao je Tešić napominjući da kada je i ovome riječ postoji izuzetak a to je predstava “Želim da se oslobodim”, koja se bavi problemom ljudskih prava, ženskih prije svega.

“Pozorište bez granica 2016” otvorit će domaćini Festivala, Draft teatar, predstavom “Đe sam ja tu”. Riječ je o zajedničkom projektu Dragana Tešića i Envera Hasića. Osvrćući se na ovogodišnju, slučajnu ili namjernu, tematiku Festivala Enver Hasić je to objasnio teatarskim revoltom na aktuelnu i uopće dosadašnju političku situaciju u našoj, kao i zemljama regiona. “Đe sam ja tu” je, kaže Hasić, presjek situacije, uslova života i stanja u kakvom svi mi živimo.

– Pokušali smo kroz ljubavni trougao, koji se kasnije pretvara u ljubavni četverougao, da napravimo koalicione odnose koji se zapravo nalaze i u našim strankama, gdje su ljudi spremni jedni drugima da obećaju sve i svašta, a znamo da od toga neće biti ništa, kazao je između ostalog Hasić.

Planirano je da se sve predstave izvode na otvorenom, u Međunarodnom Ateljeu “Ismet Mujezinović”, ukoliko to budu vremenski uslovi dozvoljavali. U suprotnom će sve predstave biti igrane na istoj adresi, samo u zatvorenom prostoru. Organizatori Festivala ove godine ljubitelje pozorišta pozivaju da umjesto političkih skupova biraju predstave prijatelja iz Šida, Bara, Visa,

Travnika i Tuzle s jednim zajedničkim ciljem – druženje i razmjena ideja, u duhu mira i tolerancije.

Ulaz na sve predstave je besplatan, a “Pozorište bez granica 2016” se održava u okviru manifestacije “Ljeto u Tuzli”.

Program festivala:

06.09.2016. (utorak)

19:55 Svečano otvaranje festivala

20:02 – DRAFT Teatar Tuzla, BIH – „Đe sam ja tu“ (komedija). Režija D. Tešić i E. Hasić.

07.09.2016. (srijeda)

20:02 – Kazalište BESA Vis, Hrvatska, autorski projekat Ivana Lukića „PENDREKMEN“  (monodrama)

08.09. 2016. (četvrtak) 

20:02 – AP Branislav Nušić, Šid Srbija- Cvetin Aničić „Želim da se oslobodim“ (drama).

09.09. 2016. (petak)

19:00 – Mala Scena Dom Kulture, Bar, Crna Gora Milun Lutovac „Vino i književnost“ performans za dobre ljude i dobre duše, dr. Svatozar Savić i mr. Milun Lutovac.

20:02 –Draft Teatar Tuzla, BiH, monodrama Dragana Tešića  „S kime s čime u EU“ (monodrama)

10.09. 2016. (subota)

20:00 – Svečano zatvaranje Festivala

20:02 – Pozorište Travnik, Rusmir Agaćević Rus- THE KATETERI (komedija)

Inline
Inline